Hledat
Hledat
Pomoc samostatně žijícím seniorům. Tady a teď, technologií

Pomoc samostatně žijícím seniorům. Tady a teď, technologií

Všichni sledujeme, jak se proměňuje situace v souvislosti s onemocněním COVID-19. Chceme pomoci těm, kteří jsou nejvíce ohroženi a díky kterým tady jsme.

Vnímáme, že se jako národ dokážeme semknout a realizovat skvělé věci. Šijeme roušky, nakupujeme seniorům potraviny, vyrábíme si hygienické potřeby, sami finančně přispíváme na ochranné pomůcky pro zdravotníky.

Přemýšleli jsme, jak bude naše republika vypadat v následujících měsících a letech a jak bychom mohli pomoci. Nedokážeme zařídit, aby se senioři necítili osamoceni, když se nemohou vídat se svými blízkými. V této situaci se však můžeme pokusit nabídnout jim pocit bezpečí. Jistotu, že když se ocitnou v nesnázích, někdo se o tom dozví a oni nezůstanou hodiny ležet bez pomoci. Sami. A to nejen ve stavu šíření koronaviru.

Podle nadace Krása pomoci u nás žije půl milionu seniorů osaměle. A to je hodně. To je víc než celé Brno.

Lidé ve velkých městech mohou využít dobré dostupnosti pečovatelských služeb. Vesnice a malá města tak kvalitním pokrytím těmito službami nedisponují. Spousta tamních seniorů se dokáže postarat o svou domácnost, často i o malou zahrádku. Jejich děti a vnoučata zpravidla žijí odděleně, v jiném městě. V současné době je navíc raději ani nenavštěvují, aby je neohrozili. My sami v Senzooru takovou zkušenost máme, a proto jsme se snažili najít řešení.

Čím chceme pomoci a jak to funguje?

Vyvinuli jsme malé čidlo, které se nemusí nabíjet a lze ho nosit stále u sebe. Příklad: Senior se ocitne ve stavu nouze. Na čidle je jediné tlačítko, které musí ve stresové situaci zmáčknout, a tím odeslat zprávu blízké osobě. Tato zpráva je osobě blízké doručena buď formou SMS nebo jako příchozí hovor automatické linky. Doručení této zprávy je seniorovi potvrzeno vibrací a písknutím tlačítka. Další akce už je na osobě blízké. Systém umožňuje z čidla odesílat zprávy více než jednomu příjemci.

Komu dá čidlo vědět?

Není to pečovatelská služba. Jsou to děti, vnoučata, sousedé, přátelé či pracovníci obecního úřadu. Prostě kdokoliv, kdo chce seniorům v nouzi pomoci. Naší snahou je pokusit se pomocí technologií udržovat mezilidské vztahy a pečovat o blízké.

Jaké jsou krizové situace, ve kterých se senioři mohou ocitnout?

Je jich spousta. Uklouznutí v koupelně, náhlá nevolnost v bytě, úraz vlivem zhoršené motoriky, pád ze schodů nebo ochromení vlivem slabosti srdce.

Jak čidlo vypadá a jak se nosí?

Je to malá krabička s tlačítkem. Zatím ji máme k umístění na krk. Nicméně intenzivně řešíme zmenšení krabičky, její tisk na 3D tiskárně a umístění na pásek. Což by seniorovi umožnilo nosit ji pohodlně jako hodinky.

Co od čidla očekávat?

  • JEDNODUCHOST
    Ke zprovoznění nepotřebuje odborného pracovníka. Pro nastavení čidla stačí základní počítačová gramotnost osoby, která bude příjemcem zpráv. 
  • SAMOSTATNOST
    Není závislé na lokální pečovatelské službě ani na připojení k WiFi. 
  • VÝDRŽ BATERIE
    Čidlo se nedobíjí. Vydrží s klidem 1 rok, a navíc stav baterie hlídáme. 
  • PLOŠNÉ POKRYTÍ
    Zařízení odešle zprávu z domu i přírody. 

Výzva

Nikdo by neměl zůstat bez pomoci. Pokud víte o někom, komu by se tlačítko hodilo, ozvěte se nám prosím. Není v našich silách oslovit široké masy v době, kdy všichni řeší roušky a dovážku základních potravin.

Obracíme se na vás všechny, abyste se rozhlédli ve svém okolí a ve svých (i vzdálených) rodinách a zamysleli se, zda takové řešení dává smysl. Apelujeme na zdravé rodinné vztahy, všímavé a nezištné sousedství.

Pokud byste chtěli pomoci nám, seniorům nebo obcím dostat se k zařízení Senzoor Push, kontaktujte nás prosím. Chraňte s námi své nejbližší. Děkujeme.

Více o poplachovém tlačítku Senzoor Push v našem videu:

Instagram

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .

Please note

This is a widgetized sidebar area and you can place any widget here, as you would with the classic WordPress sidebar.