Hledat
Hledat
Každé 3 hodiny je v ČR vykradena jedna chata

Každé 3 hodiny je v ČR vykradena jedna chata

Češi jsou národ chalupářů a chatařů. Podle celosvětových statistik je Česko na 2. místě na světě, hned za Švédskem, v množství chalup a chat na obyvatele.

V Česku je evidováno zhruba 300 tisíc chat a chalup v osobním vlastnictví. Jen za loňský rok bylo podle policejních statistik vykradeno 1633 z nich. Jde pouze o nahlášená vloupání. Experti však odhadují, že reálných vloupání do rekreačních objektů je 1–2x více. Mezi nejpostiženější kraje za loňský rok, do počtu vloupání, patří Liberecký, Středočeský a Karlovarský kraj. Podle slov Policie ČR, zloděje nejvíce zajímají starožitnosti, spotřební elektronika, nářadí, zahradní technika, alkoholické nápoje a oděvní svršky.

Četnost vloupání do chat za rok 2019, zdroj: mapakriminality.cz

Zima už pomalu končí a chataři se vrací do svých rekreačních objektů. Zjistit, co způsobila zima a případný nevítaný návštěvník. Při údržbě, zvelebování nebo úpravách je dobré zároveň přemýšlet i nad zabezpečením chaty. A to i přesto, že jsou v letním období vloupání méně častá, prevence je důležitá. Pro nikoho z nás není příjemné zjistit, že se nám někdo cizí přehraboval ve věcech nebo spal v naší posteli.

Jak ochránit svůj majetek před zloději

Své chaty a chalupy můžete před nezvanou návštěvou obrnit mechanickými zabezpečovacími prvky, senzorickými čidly nebo alarmy. Další možností ochrany je simulace přítomnosti nebo pravidelná kontrola nemovitosti.

Mechanická zabezpečení

Pokud se rozhodnete pro mechanické zabezpečení nemovitosti a chatu nebo chalupu máte zároveň pojištěnou, je dobré vybírat bezpečnostní prvky podle označení bezpečnostní třídy (viz normy ČSN EN 1627 až ČSN EN 1630). Bezpečnostních tříd je celkem 6, a např. u dveří je pro vyplacení případné škody pojišťovnou nutné mít zabezpečení zpravidla ve třídě 2, 3 a 4 (od roku 2012 pod zkratkou RC).

Ve většině případech dochází k vniknutí do objektu dveřmi. Přes 40 % zlodějů však ztrácí do 10 minut zájem se do nemovitosti pokusit dostat, v případě se jim tuto zábranu nepodaří překonat. Z mechanických zabezepčením můžete využít kvalitnější dveře nebo zámky, cylindrové vložky, závory, lepší kování, doplňky proti vysazení dveří nebo přídavné zámky či bezpečnostní řetízky.

Okna jsou hned druhou volbou zlodějů. Vstup jim můžete znesnadnit mřížemi, bezpečnostní fólií (vysoce odolnou proti rozbití) nebo venkovními roletami.

Chytrá senzorická čidla a alarmy

U chat a chalup, především kvůli ceně a složitosti řešení, většina majitelů nepřemýšlí o instalaci robusních zabezpečovacích zařízení a alarmů s centrálním jednotkou napojených na security služby. A tak se malá nezávislá senzorická čidla, vázaná jen na mobilní a desktopové aplikace, těší stále větší oblibě. Čidla vám ve většině případů předávají informace (SMS zprávou, e-mailem nebo push notifikací v mobilu) o tom, že se s vaší nemovitostí něco děje, zaznamenávají aktivitu v objektu a mohou být propojena s dalšími zařízeními – zvukovým alarmem, kamerou, atd. U zabezpečení chaty nebo chalupy se můžeme bavit o čidlech:

  • magnetických (jsou připevněna na rámech oken nebo dveří a hlásí jejich otevření)
  • pohybových (jsou připevněna na pohyblivou část dveří nebo oken a hlásí jejich otevření i případné dobývání se dovnitř)
  • pir (snímají pohyb v prostoru)

Čidla fungují na různých technologiích a sítích. Některá čidla potřebují přímý přívod energie (napojení na zásuvku) nebo mohou fungovat na sítích, které nemusí mít ve vaší lokalitě dostatečný signál (Wi-Fi či GSM). Na tyto vlastnosti si při výběru čidla dávejte pozor, ať vás při prvním použití nepříjemně nepřekvapí. Senzorická čidla se využívají k měření dalších hodnot jako hladina vody, teplota, vlhkost, kvalita vzduchu, kouř apod.

Simulace přítomnosti

Pokud máte v chatě či chalupě přívod elektřiny, můžete využít časovač a připojit na něj např. lampu nebo rádio a na krátké časové intervaly zařízení v době své nepřítomnosti spouštět.

Pravidelná kontrola

Zanechávejte po sobě stopy, nejen v okolí branky a vstupních dveří (např. ve sněhu). Ale při návštěvě chaty či chalupy viditelně přemísťujte některé předměty jako např. venkovní květináče, vědra. Jestli na chatu či chalupu pravidelně nejezdíte, můžete využít dobrých sousedských vztahů a požádat sousedy, aby tyto akce vykonali za vás nebo vám dali vědět v případě, že se v okolí děje něco podezřelého.

Další tipy

  • Zkuste osvětlit pozemek nebo vchod pomocí světelných čidel. 
  • Nainstalujte fotopasti. Dají se využít jak venku, tak uvnitř objektu.
  • Viditelně informujte okolí, že je vaše chalupa či chata sledována systémem kamer nebo fotopastí, a to i v případě, že máte nainstalované atrapy.
  • Nikdy nenechávejte na očích cennější vybavení jako jsou kola, čtyřkolky, sekačky na trávu nebo motorové pily.
  • Ukliďte předměty, které by mohly lupičům pomoci se vstupem do chaty nebo chalupy jako např. žebříky, piknikové stoly, židle a lavice apod.
  • Podívejte se dovnitř objektu oknem a cennosti, které uvidíte (televize, monitory, další elektronika) schovejte mimo dohled.
  • Nenechávejte viditelně vystavené lahve s alkoholem.

Reálně je ročně vykradeno 4-5 tisíc rekreačních objektů, tj. každé 3 hodiny je v ČR vykradena jedna chata či chalupa. A jen 30 % vloupání je opravdu objasněno. Riziko, že si zloděj vyhlídne zrovna tu vaši, je opravdu vysoké a prevenci, zabezpečení, byste neměli podceňovat. Pokud si říkáte, že ve své chatě nebo chalupě nemáte nic cenného, chraňte alespoň místo, které máte rádi a své soukromí.

Instagram

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .

Please note

This is a widgetized sidebar area and you can place any widget here, as you would with the classic WordPress sidebar.